Відкритий лист колективу ЗУСДМЦ до громадськості

16.08.2022

Колектив «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» висловлює глибоке обурення ініціативою, оприлюдненою представником Львівської обласної військової адміністрації О. Чемерисом, директором департаменту охорони здоров’я, та представниками Львівської обласної ради: Ю. Холодом, заступником голови ЛОР, А. Ярмолою, головою постійної комісії ЛОР з питань охорони здоров’я та материнства, Р. Добошем, заступником голови постійної комісії майнових прав ЛОР, та А. Буряком, першим заступником начальника управління майном спільної власності ЛОР, щодо ліквідації двох медичних закладів обласного підпорядкування: КНП ЛОР ЗУСДМЦ та ЛОДКЛ ОХМАТДИТ.

Метою ліквідації обласної дитячої лікарні та регіонального дитячого медичного центру є створення нового комунального некомерційного підприємства шляхом злиття двох вище вказаних закладів охорони здоров’я. У проєкті рішення Львівської обласної ради ми вбачаємо суб’єктивність та упередженість намірів ініціаторів цього «проєкту ліквідації-об’єднання».

Доцільність цього рішення мотивується покращенням якості та доступності медичного обслуговування дитячого населення та підвищенням ефективності використання бюджетних коштів й кадрового потенціалу. Саме дотримання цих принципів є основною метою #ЗУСДМЦ, який понад 30 років надає високоспеціалізовану медичну допомогу дітям як західного регіону, так і всієї України, впевнено утримуючи першість у впровадженні нових медичних технологій, дотримуючись мультидисциплінарного підходу до діагностики лікування, системності й послідовності у діагностичному та лікувальному процесах.

Вважаємо за потрібне нагадати ініціаторам згаданого вище об’єднання, що створення ЗУСДМЦ було ініційоване В’ячеславом Чорноволом, та передбачало, насамперед, реалізацію принципів демократії у розвитку галузі охорони здоров’я нації. Колектив центру був сформований на засадах конкурсного відбору з числа молодих, ініціативних лікарів і медсестер зі знанням іноземних мов, які володіють прогресивними методиками лікування дітей. З перших днів роботи у Центрі запроваджувалися європейські протоколи лікування і принципи організації медичної допомоги дітям на засадах сімейноорієнтованої медицини.

ЗУСДМЦ володіє арсеналом сучасного медичного обладнання у повному обсязі. Нами налагоджено тісну співпрацю у питанні надання допомоги дітям з офісом Першої Леді України Олени Зеленської, міжнародними організаціями ВООЗ, ЮНІСЕФ, а також з партнерами та меценатами з 27 країн світу.

Професійність та злагоджена праця колективу відображається у фінансовому статусі клініки, яка у надскладних умовах забезпечує свій розвиток, запобігає відтоку кадрів, має визнаний авторитет у пацієнтів та колег, як в Україні так і за її межами.

Запланована реорганізація, що передбачає ліквідацію двох дитячих медичних закладів обласного підпорядкування, призведе, на нашу думку, насамперед до:

• Відтоку висококваліфікованих спеціалістів зі світовими іменами у галузі медицини, а також молодих спеціалістів та середнього медичного персоналу внаслідок очевидного зменшення заробітної плати, соціальних виплат та погіршення умов праці;
  • Втрати бренду «ЗУСДМЦ» та іміджу, який формувався впродовж десятиліть й асоціюється з осередком надання якісної та високофахової медичної допомоги та референції у західному регіоні України;
  • Втрати довіри світової медичної спільноти та спонсорів, причетних до створення та розвитку однієї з найуспішніших клінік України;
  • А, отже, зумовить негативні для пацієнтів наслідки.

Переконані, що подібні рішення вимагають насамперед всебічного аналізу, глибокого фінансово-економічного і медико-організаційного обґрунтування, а також безпосереднього узгодження з трудовими колективами медичних закладів та врахування їхньої думки. Колектив ЗУСДМЦ вважає, що ліквідація двох дитячих медичних закладів дестабілізує налагоджений процес надання спеціалізованої медичної допомоги дитячому населенню не лише Львівщини, а й усієї України.