Повний цикл лікування від лейкемії під час війни провели хлопчику з Волині

20.02.2023

Додому поїхав перший пацієнт гематологічного відділення, який пройшов повний цикл лікування від лейкемії під час війни та одужав.

Ромчик із Ковельського району потрапив до нас на початку червня минулого року. У п’ятирічного малюка волинські медики запідозрили пухлину: хлопчик сильно кашляв, гарячкував, а на рентгені виявили великий утвір середостіння.

Фахівці лікарні після дообстеження змінили діагноз. Аналіз крові показував наявність бластних клітин, тож стало очевидно, що у дитини – гостра лейкемія. Один із варіантів цієї хвороби характеризується збільшенням лімфатичних залоз у грудній порожнині. Батьки відмовились евакуюватись за кордон, вирішили залишитись у нашому Центрі.

«Стан маленького пацієнта був важкий, лікувати потрібно було негайно. Йому розпочали програмну хіміотерапію, яку хлопчик успішно завершив. Три етапи протокольного лікування тривали 9 місяців та були ефективними. Зовсім недавно ми відпустили маму і малечу додому», - повідомила лікар-гематолог дитячий Олена Степанюк.

Зараз у малюка ремісія, певний час хлопчик матиме підтримувальну терапію (у таблетованій формі) в амбулаторних умовах. До нас приїжджатиме лише на контрольні огляди.

 

«Коли рідні Ромчика звернулись за допомогою, ми уже оговтались від шоку перших місяців повномасштабної війни та цілком адаптувались до роботи у воєнний час. Не було таких частих тривог, і потрібні медикаменти у нас теж були. До того ж у пацієнта був стандартний випадок, з яким ми досить часто мали справу до війни, тож розпочали лікування, яке зараз успішно завершили», - розповіла завідувачка відділенням Ірина Цимбалюк-Волошин.

Зараз у гематологічному відділенні ще близько 25 пацієнтів з різних регіонів: Одеса, Рівне, Дніпро, Закарпаття. Найчастіша онкогематологічна патологія у дитячому віці – гостра лейкемія та лімфома.

«Хронічний стрес, у якому перебувають діти під час війни, послаблює імунну систему. Відтак вона уже не так ефективно функціонує, що створює кращі умови для поширення злоякісних клітин. Точну статистику в умовах війни вести важко, як і саме лікування. Тим не менше, значний відсоток онкохворих дітей в Україні має шанс знову бути здоровими», - зауважила Ірина Цимбалюк.

На думку лікарів-спеціалістів з дитячої онкогематології, саме уважність батьків відіграє важливу роль. Тож медики закликають батьків бути уважними до самопочуття дитини, не ігнорувати зміни у поведінці та прислухатись до скарг.