Пілотний проєкт для лікування хворих на муковісцидоз

29.03.2023

Пацієнти ЗУСДМЦ з муковісцидозом (МВ) незабаром отримуватимуть революційне лікування – модуляторами хлорного каналу. Лікування новітнім комбінованим препаратом Trikafta отримають хворі на МВ від 6 років.

Пілотний проєкт стартує на базі Центру муковісцидозу, який понад 20 років успішно лікує хворих на муковісцидоз.

«Ми маємо дуже великий досвід у лікуванні цього захворювання, і понад 10 років вносимо своїх пацієнтів до європейського реєстру. Тому виробник модуляторів, компанія Vertex, обрав наш Центр для початку масштабного проєкту – компанія забезпечуватиме пацієнтів лікарні новітніми ліками Trikafta. Це – надзвичайна подія, адже йдеться насамперед про суттєве покращення якості життя хворих», - розповіла Людмила Бобер, керівник Центру муковісцидозу у ЗУСДМЦ.

Унікальність Trikafta полягає в тому, що ліки нормалізують функцію хлорних каналів усіх клітин, які продукують слиз, тим самим усувають симптоми муковісцидозу. Засіб отримав широке застосування у світовій медицині, оскільки робить лікування більш ефективним. Лікування модуляторами показує неймовірні результати у пацієнтів з певним генотипом - а це 65- 80% усіх випадків.

Результати та досвід проєкту у львівському Центрі муковісцидозу згодом будуть поширені на інші центри муковісцидозу в Україні.

Зараз у нашому Центрі спостерігається 65 дітей із муковісцидозом.

«У рамках проєкту ми зможемо забезпечити лікування новітнім препаратом хворих з усієї України, які звернуться за допомогою у наш Центр», - додала Людмила Бобер.