Кашель вказав на пухлину

08.02.2022

Лікували кашель, а видалили пухлину.

Команда хірургів та анастезіологів ЗУСДМЦ спільно з кардіохірургом Обласної клінічної лікарні Дмитром Бешлей видалили 13-ти річній дівчинці пухлину у грудній клітці великих розмірів ( орієнтовно розміром серця), яка різко прогресувала і спричиняла дитині проблеми із диханням та кровообігом. «А все почалось з легкого покашлювання» - розповіла мама пацієнтки.

Лікарі провели надскладну операцію із видалення тератоми (пухлини) переднього середостіння, яка створювала дитині проблеми із диханням, стискала основні магістральні судини, відтискала серце і легені.

«Дитина потрапила до нас в той момент, коли вона вже мала утруднення дихання, потребувала кисневої підтримки і стан дівчинки погіршувався, оскільки пухлина збільшувалась дуже швидко. Щоб визначити, яка саме це пухлина, була проведена біопсія та її гістологічне дослідження. Отримавши результати пересвідчились, що пухлина доброякісна, і тоді провели операцію з її видалення. Операція тривала близько 4 годин. Це доволі рідкісне захворювання, і може діагностуватись в різному віці. Ми уже маємо успішний досвід проведення таких оперативних втручань та виходжування таких пацієнтів – лише у минулому році схожі операції провели трьом пацієнтам лікарні», - розповідає Богдан Романишин, завідувач відділення дитячої хірургії ЗУСДМЦ.

«Все почалось наприкінці минулого року, у грудні. Дитина прийшла додому і стала покашлювати. Після чого з’явилась задишка. Одного дня вона не дійшла до школи, так їй стало важко дихати. Місцевий педіатр виписала медикаменти для лікування кашлю. Проте кашель не проходив, і задишка збільшувалась. Так ми лікували кашель 2 тижні» - пригадує мама пацієнтки Галина. І коли через два тижні кашель не пройшов, довелось поїхати в районну лікарню для здачі аналізів та проходження повного обстеження. І лише під час УЗД лікар помітив пухлину, яка тисла на серце та легені.

У січні дівчинка потрапила до ЗУСДМЦ, де їй провели повне обстеження та призначили операцію. За словами мами дівчинки, вона не скаржилась на здоров’я, її нічого не боліло, не було втрати ні апетиту, ні сили. «Коли почались признаки задухи, ми побачили набряк на шиї, який з’явився після того, як пухлина стала тиснути на серце та судини. А до того жодних симптомів» - додала мама дівчинки.

Сьогодні дівчинка одужала, в палаті чимало кульок, які дівчинка тренується надувати, для розробки легень, почувається добре, каже, що вже може все їсти, і поспішає до своїх братика та сестрички, за якими дуже заскучила, і мріє надувати кульки для свята, а не для покращення здоров’я. Її ще чекає період реабілітації, адже грудна клітка довго заживає. Та наші лікарі роблять все можливе, щоб дитина швидко поверталась до звиклого життя.

Під час оперативного втручання команда анастезіологів Центру застосували метод ESP-блоку (erector spinae plane block), - метод, що ефективно застосовується для контролю болю як під час операції, так і післяопераційному періоді.